Η Ποικιλία Σαββατιανό

Το Σαββατιανό, είναι η κατ' εξοχήν γηγενής ποικιλία του Αττικού αμπελώνα, σε ποσοστό που φτάνει το 80% της συνολικής καλλιέργειας. Παράλληλα, μαζί με την ποικιλία ροδίτη, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα, με το ενδιαφέρον της καλλιέργειας της να εστιάζεται κυρίως στις περιοχές της Ανατολικής Κεντρικής Ελλάδας. Ως ποικιλία συχνά συμμετέχει σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες, ενώ θεωρείται και η πλέον βασική ποικιλία για την παραγωγής της ρετσίνας.

Τα τελευταία χρόνια, με τη στροφή στην ανάδειξη των ντόπιων ελληνικών ποικιλιών και χάρις το μεράκι και το σεβασμό που έδειξε η νέα γενιά οινοποιών της Αττικής, το σαββατιανό απέδειξε ότι είναι ένα σταφύλι που κρύβει στη σάρκα του δυνατές συγκινήσεις. 

Τα κυριότερα γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού, είναι τα ξεχωριστά αρώματα κίτρινων φρούτων, λίτσι (lychee), ανοιξιάτικων λουλουδιών και φρεσκοκομμένων χόρτων. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από ζωηρή φρεσκάδα, τρυφερή οξύτητα και ισορροπημένη γεύση, με έντονη φινέτσα και εξαιρετική επίγευση.